Nisan 20 00:52

128 MİLYAR DOLAR ÇAR ÇUR OLURKEN HÂLÂ DİNDARLIK DAVULU ÇALANLAR!

128 MİLYAR DOLAR ÇAR ÇUR OLURKEN  HÂLÂ DİNDARLIK DAVULU ÇALANLAR!

128 milyar doların akıbeti için TBMM’de genel görüşme talebinde bulunmuşlardı!

Bir grup Milletvekili Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndaki (TCMB) 128 milyar doların hangi yöntemlerle kimlere satıldığı, döviz rezervleriyle ilgili meydana gelen sorunların perde arkası ve "128 milyar dolar nerede?" afişlerinin neden yasaklandığı? konularının değerlendirilmesi için TBMM’de genel görüşme önergesi hazırlamıştı.

TBMM Başkanlığı’na sunulan önergenin gerekçesinde, 128 milyar dolarlık rezervle ilgili kamuoyuna sağlıklı bir açıklama yapılmadığı vurgulanmıştı. Bu önergenin gerekçe kısmında şunlar sıralanmıştı:

"Merkez Bankası’nın kamuoyuna açıkladığı veriler bankanın brüt olarak 90 milyar doların altında bulunan brüt döviz ve altın rezervine karşılık, yurt içine ve yurt dışına swap borçlarıyla birlikte toplam 150 milyar dolarlık bir döviz ve altın borcu saptanmıştır. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın 60 milyar dolar civarında bir döviz açığı bulunmaktadır. Oysa çok değil daha 2017 yılı sonunda Merkez Bankası’nın 35 milyar, 2018 yılı sonunda 28 milyar, 2019 yılı sonunda 19 milyar dolar döviz fazlası bulunuyordu. Merkez Bankası, son yıllarda bu döviz fazlasını erittiği gibi 60 milyar dolarlık döviz açığı oluşturmuş durumdadır. Aynı dönemde Merkez Bankası’na, reeskont kredisi, borçlanma ve benzeri yollarla gelen döviz ve altınlarla, bilinen yollardan çıkan dövizi karşılaştırdığımızda ortaya 128 milyar dolarlık açıklanamayan bir kayıp çıkmaktadır. Bu paranın nereye gittiğini sormak bir yurttaşlık görevi olmaktadır.”

“Merkez Bankası’nın bu konuyla ilgili olarak aylardır resmi bir açıklama yapmamış olması manidardır.” denilen açıklamada: “Bazı Belediyelerin çeşitli il ve ilçelerde bilboardlara astığı ‘128 milyar dolar nerede?’ pankartları için 'Cumhurbaşkanı’na hakaret' edildiği gerekçesiyle Cumhuriyet savcılıkları tarafından re’sen soruşturmalar açılmaktadır. Bir siyasi partinin ülkenin kaynaklarının nerelere harcandığını sorması Anayasal hakkı olduğu gibi, bu sorulara da bugünkü sistemde 'yürütmenin başı' olması nedeniyle Cumhurbaşkanı’nın cevap vermesi lazımdır. Cumhuriyet savcılarının, Anayasal bir hakkı 'Cumhurbaşkanı’na hakaret' diyerek engellemesi Anayasal bir suçtur." ifadeleri yer almıştı.

Aylar sonra Yeni MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 128 milyar doların “Akıbeti”ni şöyle açıklamıştı!

Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarlık rezervinin “akıbeti” kamuoyunu meşgul ederken, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından aylar sonra konuyla ilgili açıklama yapılmış ve herkesi şaşırtmıştı! Şubat 2017’de Hazine Müsteşarlığı ile protokol imzaladıklarını bildiren Kavcıoğlu: "Protokolle sağlıksız fiyat oluşumunun engellenmesine, döviz piyasalarındaki arz-talep dengesine ve likidite tesisine katkıda bulunuldu. Ortada kaybolmuş bir varlıktan bahsetmek mümkün değildir" ifadelerini kullanmıştı.

“Anılan platformlarda piyasa dinamiklerinden bağımsız, piyasa dışı fiyatlardan belirli taraflar seçilerek işlem yapılmasının mümkün olmadığı açıktır. Bilanço varlık yükümlülük denkliği açısından bakıldığında, ortada kaybolmuş bir varlıktan bahsetmek mümkün değildir. TCMB görev ve sorumluluk alanlarındaki bilgi ve verileri uluslararası standartlar dahilinde şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaktadır” diyen MB Başkanı herhalde ne söylediğinin farkındaydı… Bunları anlayan ve tatmin olan birileri varsa, lütfen bize de açıklasındı!..

Önceki Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın 128 milyar dolarlık rezervin “akıbeti”ni araştırdığı için görevden alındığı iddiaları kamuoyunu meşgul ederken, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun 128 milyar doların “akıbetine” ilişkin açıklamaları kafaları daha da karıştırmıştı. Şahap Kavcıoğlu, 128 milyar dolar tutarındaki rezervin akıbetine ilişkin iddiaları yanıtlarken döviz alım-satımlarının koordinasyon içerisinde yapılabilmesi için Merkez Bankası olarak Şubat 2017’de Hazine Müsteşarlığı ile protokol imzaladıklarını hatırlatıp: “Protokolle sağlıksız fiyat oluşumunun engellenmesine, döviz piyasalarındaki arz-talep dengesine ve likidite tesisine katkıda bulunuldu” diyen Kavcıoğlu, “Söz konusu döviz işlemleri, işlem platformları üzerinden o günkü piyasa koşulları ve fiyatları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Herhangi bir kesime, banka veya firmaya ayrıcalıklı döviz işlemi gerçekleştirilmesi söz konusu değildir” ifadelerini kullanmıştı.

 

TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ:

Yorum Yaz