Erdoğan, Mevlüt Çavuşoğlu’nu mu Cumhurbaşkanı Adayı Yapacaktı?
Bazı yazarlar ve siyaset uzmanları: Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, iki dönem görev süresi nedeniyle bir sonraki dönem Cumhurbaşkanı adayı olamayacağını yazıp konuşmaktaydı. Bunlara göre; Berat Albayrak Merkez Bankası kaynaklarını eritip "128 milyar dolar nerede?" sorusu nedeniyle adaylık şansını kaybetmiş durumdaydı. Binali Yıldırım ile Süleyman Soylu'yu ise Sedat Peker harcamıştı. Devlet Bahçeli’nin ise, iktidar olmaktan çoktan vazgeçtiği anlaşılmaktaydı. Bu nedenle AKP kulislerinde en çok adı geçen ismin Mevlüt Çavuşoğlu olduğu yorumları yapılmıştı. Bu tercihi Siyonist odakların yapma ihtimali de vardı. Malum genleri uyuşmaktaydı. Çünkü “İbradı”lı gizli “İbrani”ler zaten bilinip durmaktaydı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un, "Erdoğan'ın ilk dönemidir. Cumhurbaşkanı'nın iki dönem şartının anayasal olarak 16 Nisan 2017'den sonraki dönemi kapsar" şeklindeki görüşü ise temelsiz bir yaklaşımdı.
Mehmet Uçum’un: "İsim aynı olsa da iki ayrı Cumhurbaşkanlığı statüsü vardır. Yeni statünün literatürdeki adı Başkanlıktır. Her statünün dönemi kendisi için geçerlidir." iddiası asılsızdır. Çünkü:
1- 16 Nisan Anayasa değişikliğinde "Başkanlık" diye tek bir kelime geçmemektedir.
2- Statü sadece Başbakanlığı kaldırıp, Cumhurbaşkanlığına bağlayan bir siyasi projedir.
3- Bu durumda Anayasaya Başkan değil de "Cumhurbaşkanı" diye neden yazdınız? diye sormak gerekir.
4- Kanunların geriye yürümeyeceği ilkesi ceza kanunları için geçerlidir.
5- Eğer bu ilke var ise Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT'liler neden yargıda kaybetmişlerdir?
6- Eğer bu ilke var ise 2010'da Anayasaya konan bir hüküm ile AYM üyelerinin görev süresi 12 yıl yapılmıştı ama “16 Nisan Anayasa değişikliğinde geçici 19. maddesine, 'Anayasa Mahkemesi'nde halen belli görevlere seçilmiş olanların bu sıfatları, seçilmiş oldukları sürenin sonuna kadar devam eder. Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte üye olanlar yaş haddine kadar görevlerine devam ederler' hükmü neden getirilmiştir?” diye soranlar haklıdır.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Yunanistan paylaşımı, Cumhurbaşkanlığı havasını yansıtmaktaydı.
Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le görüşmesinin ardından Twitter'dan yaptığı paylaşımda; 'Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le görüştük. Diyalog kanallarımızın yeniden canlandırılması olumlu. Sorunlarımızın çözümü için ilişkilerimizin güçlendirilmesi önem arz ediyor' ifadeleri de bu havaya kapıldığını yansıtmaktaydı.
TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ: