BM’den: “Ukrayna'daki savaş gelecek aylarda küresel gıda krizine yol açabilir” Uyarısı!
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü savaşın tarım ürünlerinin fiyatlarının artmasına yol açtığını hatırlatmış, savaşın ve fiyatlardaki artışın devam etmesi halinde küresel gıda krizi yaşanabileceği konusunda uyarmıştı. Guterres, özellikle az gelişmiş ülkelerde ve yoksul halklarda gıda güvenliğinin savaş sebebiyle daha ciddi bir tehlike altına girdiğini vurgulamıştı. Ukrayna'dan yapılan gıda ihracatının savaş öncesi seviyeye dönmemesi halinde dünyanın yıllarca sürecek bir kıtlıkla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıda bulunmuşlardı. Ukrayna'da üretilen ve dünya genelinde ihtiyacın önemli bir kısmını karşılayan ayçiçek yağı ve bazı tahıl ürünleri, limanların kapalı olması nedeniyle başka ülkelere ihraç edilemiyordu. Bu da arzı düşürürken fiyatları artırıyordu. BM verilerine göre küresel gıda fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artmış bulunuyordu.
New York Times’a konuşan Guterres: "Savaş on milyonlarca insanı gıda güvensizliğinin sınırlarına itti, bu da yetersiz beslenme, geniş kitlelerde açlık ve nihayetinde kıtlığa yol açabilir" kaygılarını aktarmış ve: "Birlikte harekete geçersek dünyada herkese yetecek kadar gıda var. Ancak bu sorunu bugün çözmezsek gelecek aylarda küresel gıda yokluğuyla karşı karşıya kalabiliriz" uyarısı yapmıştı.
Ukrayna'nın gıda üretimi konusunda bir adım atılmadığı takdirde krize etkili bir çözüm bulunamayacağını belirten Guterres, Rusya ve Belarus'ta üretilen gübrenin de küresel piyasaya ulaştırılması gerektiğini söyleyerek, bu konuyla ilgili Rusya ve Belarus'la yoğun iletişim halinde olduğunu; ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile de görüşerek ithalatı normal seviyelere çekmeye çalıştığını hatırlatmıştı. Guterres'in açıklamalarının; Dünya Bankası'nın dünyadaki gıda güvensizliği sorununa çözüm için 12 milyar dolarlık daha fon ayırdığı açıklamasıyla aynı güne denk gelmesi anlamlıydı. Savaş öncesinde Rusya ve Ukrayna, dünyanın tahıl ihtiyacının yüzde 30'unu karşılıyordu. Ukrayna dünyanın "ekmek sepeti" olarak anılırken limanlarından her ay 4,5 milyon ton tarım ürünü ihraç ediliyordu. Rusya'nın 24 Şubat 2022’de başlayan askeri harekâtından bu yana arz büyük oranda azalıyor ve dünya genelinde fiyatlar artıyordu. Ardından diğer kritik tahıl üreticisi olan Hindistan'ın da ihracatı durdurduğunu açıklaması ile fiyatlar daha da yükseliyordu. BM'ye göre şu an bir önceki hasattan elde edilen yaklaşık 20 milyon ton tahıl, Ukrayna'dan çıkarılamıyordu. Eğer küresel piyasaya çıkışına izin verilirse dünya genelinde büyük bir rahatlama yaşanacağı belirtiliyordu.
Makalenin Tamamı için: https://www.millicozum.com/mc/duyurular/kuresel-gida-krizi-alarmi-ve-erdoganin-yanlis-tarim-politikalari